Sortowanie owoców
Grupa producentów La-sad sp. z o.o. wprowadziła innowacyjne rozwiązania technologiczne zapewniające przygotowanie produktu o najlepszej jakości. Posiadamy maszynę wstępnego sortowania firmy Greefa (Geosort IV) z system IQS rozpoznającym rozmiar, kolor, wagę oraz uszkodzenia zewnętrzne oraz systemem IFA (Internal Flavour Analyzer) rozpoznającym uszkodzenia wewnętrzne przy nasieniu w miąższu. Istnieje również możliwość sortowania owoców pod kątem smaku na słodkie i kwaśne.
GeoSort
GeoSort został zaprojektowany specjalnie do sortowania delikatnych owoców, które w łatwy sposób mogą zostać poobijane. Urządzenie to pozwala na przesortowanie maksymalnie 8 owoców na sekundę. GeoSort jest częścią linii wstępnego sortowania, w której owoc jest bezpośrednio transportowany z urządzenia do kanałów wodnych, a zespolona z całym systemem kanałów hydropróżniowa napełniarka pozwala zapakować każdy sort owoców w osobną skrzynię.
External quality (iQS)
IQS określa zewnętrzne cechy owoców. Owoce obracają się w czasie sprawdzania, a kamery są w stanie wykonać do 60 zdjęć każdego jabłka. Oprogramowanie analizuje je i wychwytuje uszkodzenia oraz wady rozwojowe owoców.
iFA, Intelligent Flavour Analyzer
IFA jest system pomiarowym firmy Greefa analizującym wewnętrzne cechy owoców oraz wartość Brix. Bez trudności rozpoznawane są fizjologiczne wady (takie jak uszkodzenia przynasienne) oraz uszkodzenia przechowalnicze (takie jak wewnętrzne brązowienie jabłek).
System filtracji
Cały system wstępnego sortowania wyposażony został w rozbudowany system filtracji wody pozwalający na jej oczyszczenie z bakterii, grzybów oraz wszelkich innych drobnoustrojów, a także odseparowanie pozostałości stałych.
|